Általános információk az online pénztárgépekkel kapcsolatban

 

Szolgáltatásaink:

  • Új és használt pénztárgépek értékesítése
  • Használt pénztárgépek átszemélyesítése
  • Pénztárgép bérlés
  • Cseregép biztosítása
  • Pénztárgépek szervizelése, akár az üzemeltetési helyen is.
  • Kötelező éves felülvizsgálat és gyártói szoftverkövetés
  • Pénztárgép kiegészítők értékesítése (kasszafiók, vonalkódolvasó)
  • Mérlegek forgalmazási az árszorzós piaci mérlegtől egészen a hídmérlegig
  • Bolti eszközök értékesítése (címkenyomtató, árazógép, tekercses címke)
  • Pénztárgépek egyéb ügyintézései (programozás, adatmentés, selejtezés)

 

Mi szükséges a pénztárgép vásárláshoz?

Cég esetén

A cég nevére szóló üzembehelyezési kód új pénztárgép esetén. Átszemélyesítési kód használt pénztárgép vásárlása, átszemélyesítése vagy bérlése esetén (ügyfélkapun keresztül a PTGREG nyomtatványon lehet igényelni). Aláírási címpéldány vagy aláírás-minta. Az aláírásra jogosult személy személyi igazolvány száma. Meghatalmazás (ez csak akkor szükséges, ha nem az aláírási címpéldányon szereplő személy veszi át a pénztárgépet).

Egyéni vállalkozó esetén

A vállalkozó nevére szóló üzembehelyezési kód új pénztárgép esetén. Átszemélyesítési kód használt pénztárgép vásárlása, átszemélyesítése vagy bérlése esetén (ügyfélkapun keresztül a PTGREG nyomtatványon lehet igényelni), Személyi igazolvány szám. Meghatalmazás (ez csak akkor szükséges, ha nem az egyéni vállalkozó veszi át a pénztárgépet).

Éves felülvizsgálat

A pénztárgépek éves felülvizsgálata kötelező, a felülvizsgálatot az üzemeltetés helyszínén kell elvégezni. Mivel ez kötelező érvényű, a NAV ezt ellenőrizheti és a határidő lejárta után mulasztási bírsággal büntetheti. A szervizes felelőssége, hogy megállapítsa, a pénztárgép a helyszínen valóban a jogszabálynak megfelelően működik-e, vagy sem. A rendelet értelmében felülvizsgálatot a pénztárgép üzembe helyezését, illetve legutóbbi éves szervizelését követő 1 éven belül kell elvégeztetnie az üzemeltetőnek, amit évente meg kell ismételni. Az egymást követő felülvizsgálatok között nem telhet el 365 napnál több idő.

Ha a pénztárgépnapló nincs meg, és azt az üzemeltető vagy a részéről jelen lévő személy nem tudja a műszerész rendelkezésére bocsátani, akkor a felülvizsgálat meg sem kezdhető!

A szüneteltetett pénztárgép esetén az éves felülvizsgálat nem kötelező, amennyiben a szüneteltetés ténye lejelentésre került, a NAV illetve az adatkommunikációt biztosító cég felé. A pénztárgép újra használatba vétele esetén, amennyiben az, az előző felülvizsgálatot követő több mint 1 év után történik, a használatba vételt felülvizsgálat és NAV felé történő lejelentés kell, hogy megelőzze.

A gyorsabb ügyintézés érdekében kérjük, ellenőrizze az előző felülvizsgálat idejét, és kérjen időpontot az alábbi elérhetőségek egyikén.

Telefon: +36 79 951-950, vagy +36 20 360-4557
E-mail: penztargep(kukac)titronic.hu

 

 

Az alábbi közlemény az éves felülvizsgálattal kapcsolatos feladatokhoz ad iránymutatást az üzemeltetőknek és a szervizeknek egyaránt:
NAV Közlemény az online pénztárgépek éves felülvizsgálatáról.

Pénztárgép befejezett üzemeltetést követő új üzembe helyezése (átszemélyesítés)

A pénztárgéprendeletben szabályozott jelentős módosítás, hogy a pénztárgép AEE alkalmassá válik más adózóhoz való rendelésre („személyesítés”), amely adat módosítható. Mindez pedig azt eredményezi, hogy ésszerű költséggel, AEE csere nélkül lehetővé válik a pénztárgépek eladása, átadása, bérbeadása, stb. Azonban fel kell hívni arra a figyelmet, hogy amely gyártó, forgalmazó nem módosítja a pénztárgép szoftverét, ott ez természetesen nem alkalmazható,hiszen a rendelet csak lehetőséget biztosít arra, hogy az online pénztárgépek átszemélyesíthetővé váljanak,azaz csak az átszemélyesítést követően adhatják el az üzemeltetők az online pénztárgépeket,illetve indulhat meg a bérbeadás is.

A pénztárgéphez hozzárendelten pénztároló eszközt kell tartani

A pénztároló eszközben levő pénzkészletnek összeg és összetétel szerint meg kell egyeznie a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével, kivéve, ha az eltérést az üzemeltető működési sajátosságai okozzák és az eltérés mértéke e működési sajátosságokhoz igazodik. Pénznek kell tekinteni a készpénzt, a forgatható utalványt és a papír alapú készpénz-helyettesítő fizetési eszközt.

Változó telephely, mozgóbolt, mozgó szolgáltatás

A változó telephelyen, mozgóboltban vagy mozgó szolgáltató helyen működő pénztárgépként csak hordozható pénztárgép helyezhető üzembe, illetve már működő pénztárgép üzemeltetési módja csak hordozható pénztárgép esetén változtatható meg ezen módokra. A nem állandó telephelyen működő pénztárgépek esetében kötelező a GPS alapú helymeghatározás alkalmazása.

Az online pénztárgép üzemeltetése minden esetben a pénztárgép használatra kötelezett adózó kötelezettsége, így az esetleges mulasztások miatti felelősség is őt terheli.

TEÁOR LISTA: kiknek kell pénztárgépet használni 2016. szeptember 30-tól.
TEÁOR Lista.

48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet
Nemzeti Jogszabálytár 2013.

9/2016. (III. 25.) NGM rendelet
Nemzeti Jogszabálytár 2016.